Πολλοί είναι οι μύθοι και τα ερωτήματα που περιβάλλουν τις φοιτητικές εστίες του Καποδιστριακού. Οι ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτές διοργανώνουν δραστηριότητες, (ιστορικό) κοινωνικοποιώντας τον χώρο του ασύλου μεταφέροντας το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στους φοιτητές και στην υπόλοιπη κοινωνία. Λίγοι όμως γνωρίζουν την “πικρή” πραγματικότητα για τη ζωή και τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες!
Ανεπαρκείς Υποδομές
Επί των υποδομών υπάρχουν ελλείψεις αναλώσιμων υλικών συντήρησης, προβλήματα μόνωσης και η ανυπαρξία απολύμανσης/απεντόμωσης οδηγεί σε έξαρση του “φαινομένου” Κατσαρίδα ! Την ίδια στιγμή ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται στα κτήρια των εστιών Β, Γ, Δ, οι οποίες είναι αποκομμένες από το κεντρικό κτίριο στο οποίο στεγάζονται η γραμματεία, τα γραφεία των υπαλλήλων συντήρησης και το εστιατόριο. Εκεί υπάρχουν προβλήματα υγρασίας, παροχή ζεστού νερού και θέρμανση ορισμένες ώρες τη μέρα, ενώ πολλά δωμάτια έχουν κριθεί ως ακατάλληλα για διαβίωση. Ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο παρείχε προς ενοικίαση τα δωμάτια του 6ου ορόφου (Α κτήριο) σε καθηγητές και φοιτητές erasmus. Έπειτα από παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς και πολυήμερη κατάληψη, ο Σύλλογος πέτυχε τη διάθεση όλων των δωματίων του 6ου ορόφου σε νεοεισαχθέντες φοιτητές από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Δυσλειτουργικό Εστιατόριο
Η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της σίτισης έχει πληθώρα συνεπειών. Το φαγητό δεν προετοιμάζεται κατάλληλα λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και οι μερίδες είναι συγκριτικά μικρότερες με την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Επίσης τα πιάτα και τα ποτήρια αφού ο αριθμός τους δεν επαρκεί για όλους τους οικότροφους. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι του εστιατορίου καθυστερούν να επιστρέψουν σπίτι τους λόγω φόρτου εργασίας ενώ παράλληλα δεν αποζημιώνονται για τις υπερωρίες τους. Όλα αυτά έγκεινται στην “άγρια” εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις εργολαβίες που διαχειρίζονται όλο και περισσότερους τομείς της εστίας. Απαράδεκτο αποτελεί και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες.
Εσωτερικός Κανονισμός
Ο Εσωτερικός Κανονισμός προβλέπει “συγκεκριμένα” ποσοστά εισδοχής ανά κατηγορία φοιτητών. Οι αδικίες αυτές κάθε φορά αντιπαλεύονται μέσω δραστικών αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Φοιτητές από σχολές εκτός του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για τις εστίες. Ωστόσο τα αρνητικά αυτά φαινόμενα δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, καθώς η κατάσταση άλλων εστιών ανά την Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη, με οικότροφους να πληρώνουν ενοίκια ενώ πολλές εστίες έχουν ήδη κλείσει.
Ενώ τα προβλήματα αυτά ταλανίζουν τις ζωές χιλίων περίπου οικοτρόφων, η Διεύθυνση των Εστιών και το Υπουργείο Παιδείας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις απαιτήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων.