Στης παράδοσης τα μέρη με το μαντίλι της στο χέρι φέρνει βόλτα την Ελλάδα η χορευτική ομάδα… Θράκη, νησιά, Μακεδονία βάλε και λίγη Θεσσαλία, τα βήματά τους συγχρονίζουν χειροκρότημα αξίζουν…
Η Ομάδα παραδοσιακών χορών ΠΟΦΕΠΑ λειτούργησε για πρώτη φορά το 2003. Η πρώτη πρόβα ήταν ένα μάζεμα των εστιακών, όπου κάποιοι οικότροφοι άρχισαν να δείχνουν χορούς από τον τόπο καταγωγής τους και έτσι μπήκαν οι πρώτες ιδέες για δημιουργία χορευτικής ομάδας της ΦΕΠΑ. Τον Μάιο του 2004 ήταν ήδη έτοιμη για την πρώτη της παράσταση, συμμετέχοντας στο φεστιβάλ του Ε.Ι.Ν. που έγινε εκείνη την χρόνια στην Ξάνθη. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε για δεύτερη φορά στο φεστιβάλ του Ε.Ι.Ν. στη Θεσσαλονίκη με έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο περικοπής των κονδυλίων για τις πολιτιστικών ομάδων και αναχρηματοδότησης τους από ταμείο των εστιών, το οποίο θα προερχόταν από συμβολικό ενοίκιο στους οικότροφους. Αυτό ήταν και το τελευταίο φεστιβάλ εστιών που έγινε από μεριάς του ΕΙΝ. Το 2006 οι πολιτιστικές ομάδες αποφάσισαν να παρέμβουν δραστικά στο χώρο της εστίας με εκδηλώσεις και χωρίς να το αντιλαμβάνονται πλήρως, κατέληξαν να δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα φοιτητικά φεστιβάλ. Το πρώτο φεστιβάλ, λοιπόν, αποτελούνταν από μια παράσταση της χορευτικής ομάδας της εστίας μαζί με φοιτητές από την χορευτική ομάδα της ΑΣΟΕΕ, στον προαύλιο χώρο της Δ ΦΕΠΑ, όπου παρουσιάστηκαν χοροί από πέντε διαφορετικές περιοχές, σε μια παράσταση που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα. Στα μετέπειτα φεστιβάλ, η χορευτική ομάδα της ΦΕΠΑ φιλοξένησε τη χορευτική ομάδα του Δήμου Καισαριανής, τον πολιτιστικό σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου, τον πολιτιστικό σύλλογο ¨Παραδοσιακοί Δρόμοι¨, τη μικτή χορευτική ομάδα της Φ.Ε.Π.Α. και Φ.Ε.Ε.Μ.Π. και τη ομάδα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Η ιστορία της Ομάδα παραδοσιακών χορών ΠΟΦΕΠΑ:
- Το χειμώνα του 2007 η χορευτική ομάδα καθιέρωσε το ρεμπέτικο γλέντι, που γίνεται παραδοσιακά στο τέλος Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη κάθε νέου έτους.
- Το χειμώνα του 2011, η ομάδα παραδοσιακών χορών συμμετείχε μαζί με το μουσικό σχήμα «A Capella» στην μουσικό-χορευτική παράσταση ¨Σαν παλιό σινεμά¨, που ήταν αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο στο θέατρο ¨Κώστας Κωσταράκος¨ (Διοργάνωση: Δήμος Πειραιά).
- Το καλοκαίρι του 2012, η ομάδα, μετά το 7ο Φεστιβάλ, παρουσίασε κρητικούς και ποντιακούς χορούς στο Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο ¨Λαμπηδόνα¨ στο Βύρωνα.
- Το 2013 στην Θεολογική σχολή η ομάδα μαζί με το συγκρότημα ‘‘Αθιβολές’’ παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από Μικρά Ασία.
Το μοντέλο που ακολούθησε και ακολουθεί η ομάδα παραδοσιακών χορών, είναι να αναλάβουν τη διδασκαλία άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία, ενώ ανά τόπους βοηθούν άτομα με αντίστοιχη καταγωγή ή γνώσεις.
Βασικός στόχος της ομάδας, πέρα από τη δωρεάν διδασκαλία χορών σε φοιτητές, είναι και η προσπάθεια παρουσίασης των ιδιαιτεροτήτων του κάθε πολιτισμού από κάθε απόμακρο μέρος στο κοινό, να τους φέρει κοντά με την παράδοση, να αναβιώσει έθιμα και να αναδείξει πολιτισμικά χαρακτηριστικά, που επηρέασαν τον πολιτισμό της κάθε περιοχής.