Αρχείο μηνός Απρίλιος 2014

Αιμοδοσία στην Φ.Ε.Π.Α

aimodosia-amadesΟι Πολιτιστικές Ομάδες ΦΕΠΑ, διοργανώνουν σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσία ς Νοσοκομείου Παίδων “Αγ. Σοφία”, ημέρα εθελοντικής αιμοδοσία ς στο σαλόνι της Α’ ΦΕΠΑ. Τα αποτελέσματα της αιμοδοσίας σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται! Γι’ αυτόν τον λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ’ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

Σάββατο 3 Μαΐου
από τις 15:00 μέχρι τις 19:00
στο σαλόνι της Α’ ΦΕΠΑ

Πληροφορίες για τρόπους πρόσβασης

  • Αίμα μπορείς να δώσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μεταξύ 8πμ – 8μμ.
  • Θα πρέπει να είσαι ξεκούραστος, να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ.
  •  Καλά είναι πριν την αιμοληψία, 2 ώρες περίπου, να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (τυρόπιτα, σάντουιτς),όχι όμως μεσημεριανό.
  • Για επιπλέον απορίες, το προσωπικό του συνεργείου θα είναι διαθέσιμο να σας τις λύσει.

Σε χρειάζονται καθώς:

1)    Η παρασκευή του αίματος στο εργαστήριο είναι αδύνατη, οπότε η μόνη λύση είναι η εθελοντική αιμοδοσία

2)    Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση έτσι…….

3)    οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα ξεπερνούν πολύ περισσότερο από τις 550.000 – 600.000 φιάλες αίματος   και καλύπτονται από τις εξής πηγές:

  • 50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.
  • 40 % από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών .
  • 5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.

4)    Επίσης σε χιλιάδες συνανθρώπους μας η χορήγηση αίματος είναι αναγκαία:

  • Οι χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν ανάγκη από 10 – 40, ανάλογα με την περίπτωση.
  •  Τα 4.000 άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά.   Για κάθε ασθενή απαιτούνται 30 φιάλες το χρόνο.
  •  Όσοι πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κα.) για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται έως και 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων.
  •  Ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό, καθώς και ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική κα.).
  •  Περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας και Χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος. Ας μην αντιμετωπίσουν την αδιαφορία!!!!!

Ωραία και πες ότι έρχομαι…….πώς εξασφαλίζεται η δικιά μου υγεία;;;;; Τόσα ακούγονται………   

Μην αγχώνεσαι!!!!!! Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα  εξασφαλισμένες.

  • Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.
  • Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά σου. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.

 

Καλά ο οργανισμός μου όμως δεν ταλαιπωρείται; Τόσο αίμα θα μου πάρουν….Εγώ δεν το χρειάζομαι;;; Και η διαδικασία είναι τόσο εύκολη;

Λοιπόν άκου…..

  • Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/10 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου 450ml περίπου.
  • Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά.
  • Ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου.
  • Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

Επιπλέον…….

Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, δηλαδή μια στιγμή.

  • Την υπόλοιπη ώρα, ο αιμοδότης, απλώς ανοιγοκλείνει τη γροθιά του, προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος.
  •  Κατά συνέπεια όχι μόνο δεν πονάει, αλλά αντίθετα νιώθει ένα μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης και συμπαράστασης στον άγνωστο συνάνθρωπο που υποφέρει.

Το event στο fb εδώ!

Δημοσιεύστηκε στην κατηγορία Events στις από την/τον .

Προβλήματα στη ΦΕΠΑ

Προβλήματα στη ΦΕΠΑΠολλοί είναι οι μύθοι και τα ερωτήματα που περιβάλλουν τις φοιτητικές εστίες του Καποδιστριακού. Οι ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτές διοργανώνουν δραστηριότητες, (ιστορικό) κοινωνικοποιώντας τον χώρο του ασύλου μεταφέροντας το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στους φοιτητές και στην υπόλοιπη κοινωνία. Λίγοι όμως γνωρίζουν την “πικρή” πραγματικότητα για τη ζωή και τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες!

Ανεπαρκείς Υποδομές

Επί των υποδομών υπάρχουν ελλείψεις αναλώσιμων υλικών συντήρησης, προβλήματα μόνωσης και η ανυπαρξία απολύμανσης/απεντόμωσης οδηγεί σε έξαρση του “φαινομένου” Κατσαρίδα ! Την ίδια στιγμή ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται στα κτήρια των εστιών Β, Γ, Δ, οι οποίες είναι αποκομμένες από το κεντρικό κτίριο στο οποίο στεγάζονται η γραμματεία, τα γραφεία των υπαλλήλων συντήρησης και το εστιατόριο. Εκεί υπάρχουν προβλήματα υγρασίας, παροχή ζεστού νερού και θέρμανση ορισμένες ώρες τη μέρα, ενώ πολλά δωμάτια έχουν κριθεί ως ακατάλληλα για διαβίωση. Ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο παρείχε προς ενοικίαση τα δωμάτια του 6ου ορόφου (Α κτήριο) σε καθηγητές και φοιτητές erasmus. Έπειτα από παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς και πολυήμερη κατάληψη, ο Σύλλογος πέτυχε τη διάθεση όλων των δωματίων του 6ου ορόφου σε νεοεισαχθέντες φοιτητές από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα.

Δυσλειτουργικό Εστιατόριο

Η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της σίτισης έχει πληθώρα συνεπειών. Το φαγητό δεν προετοιμάζεται κατάλληλα λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και οι μερίδες είναι συγκριτικά μικρότερες με την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Επίσης τα πιάτα και τα ποτήρια αφού ο αριθμός τους δεν επαρκεί για όλους τους οικότροφους. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι του εστιατορίου καθυστερούν να επιστρέψουν σπίτι τους λόγω φόρτου εργασίας ενώ παράλληλα δεν αποζημιώνονται για τις υπερωρίες τους.  Όλα αυτά έγκεινται στην “άγρια” εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις εργολαβίες που διαχειρίζονται όλο και περισσότερους τομείς της εστίας. Απαράδεκτο αποτελεί και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Εσωτερικός Κανονισμός

Ο Εσωτερικός Κανονισμός προβλέπει “συγκεκριμένα” ποσοστά εισδοχής ανά κατηγορία φοιτητών. Οι αδικίες αυτές κάθε φορά αντιπαλεύονται μέσω δραστικών αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Φοιτητές από σχολές εκτός του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για τις εστίες. Ωστόσο τα αρνητικά αυτά φαινόμενα δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, καθώς η κατάσταση άλλων εστιών ανά την Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη, με οικότροφους να πληρώνουν ενοίκια ενώ πολλές εστίες έχουν ήδη κλείσει.

Ενώ τα προβλήματα αυτά ταλανίζουν τις ζωές χιλίων περίπου οικοτρόφων, η Διεύθυνση των Εστιών και το Υπουργείο Παιδείας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις απαιτήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων.